Sığır jelatini

Sığır jelatini helal mi?

Kaynağına bağlı

Kesime bağlı. İslami usule göre kesilmiş sığırlardan elde edilen sığır jelatini helaldir. Sıradan şekilde kesilmiş sığırlardan elde edildiğinde âlimler farklı görüştedir ve helal sertifika kuruluşları onu kabul etmez.

"Kaynağına bağlı", maddenin bitkilerden, mikroorganizmalardan ya da minerallerden üretilebileceği gibi, domuz dahil hayvanlardan da üretilebileceği anlamına gelir. Bitkilerden, mikroorganizmalardan ya da helal kesilmiş bir hayvandan geliyorsa helaldir. Domuzdan geliyorsa helal değildir. Etiket çoğu zaman hangisi olduğunu söylemez. Bu yüzden helal logosuna, vegan etiketine ya da kaynakla ilgili bir nota bak veya üreticiye sor.

Nedir, nereden gelir

Sığır jelatini, sığır derisi ve kemiklerinden yapılır. Helal sığır jelatini, bir sertifika kuruluşunun denetiminde, sadece İslami usule göre kesilmiş hayvanlardan yapılır. Sıradan sığır jelatini herhangi bir sığırdan gelir.

Âlimler ne diyor

  • Helal sertifika kuruluşları: sadece İslami usule göre kesilmiş sığırlardan elde edilen jelatin.
  • Bazı âlimler sıradan kesimden gelen sığır jelatinini kabul eder. Ya jelatin yapımının onu dönüştürdüğünü (istihale) düşündükleri için, ya da Yahudilerin ve Hristiyanların kestiği eti kabul ettikleri için (Kur'an 5:5).

Nerede bulunur

Helal jelibonlar ve marshmallowlar, tatlılar, kapsüller ve takviyeler.

Etikette neye bakmalı

"Helal sığır jelatini" ibaresine ya da helal logosuna bak. Logosuz "sığır jelatini" sana domuz olmadığını söyler, ama hayvanın nasıl kesildiğini söylemez.

Bu bir rehberdir, fetva değildir. Tarifler değişir. Bu yüzden etiketi kontrol et, helal sertifikasına bak, âlimlerin farklı görüşte olduğu konularda da bulunduğun yerdeki imama danış ya da Türkiye'den Diyanet'in Alo 190 hattını ara.

İlgili

Tüm içerikler ve E kodları

Namazı sıfırdan öğren

Revertly, yeni Müslümanlara abdesti ve beş vakit namazı adım adım, her kelimenin sesiyle birlikte öğretir. Ödeyemiyor musun? Ücretsiz kod iste