Kapsüller ve yumuşak kapsüller (ilaçlar ve takviyeler)

Jelatin kapsül helal mi?

Kaynağına bağlı

Kapsüle bağlı. Birçok kapsül domuz ya da sığırdan elde edilen jelatinden yapılır. Bitkisel kapsüller (HPMC ya da pullulan) ve balık jelatininden yapılan kapsüller helaldir.

"Kaynağına bağlı", maddenin bitkilerden, mikroorganizmalardan ya da minerallerden üretilebileceği gibi, domuz dahil hayvanlardan da üretilebileceği anlamına gelir. Bitkilerden, mikroorganizmalardan ya da helal kesilmiş bir hayvandan geliyorsa helaldir. Domuzdan geliyorsa helal değildir. Etiket çoğu zaman hangisi olduğunu söylemez. Bu yüzden helal logosuna, vegan etiketine ya da kaynakla ilgili bir nota bak veya üreticiye sor.

Nedir, nereden gelir

Sert kapsüller ve yumuşak kapsüller genellikle jelatinden yapılır ve bu jelatin Avrupa'da çoğu zaman domuzdandır. Bitkisel kapsüller hipromellozdan (HPMC, odun selülozundan) ya da pullulandan (fermantasyonla elde edilir) yapılır. Balık yağı yumuşak kapsülleri bazen balık jelatininden yapılır.

Nerede bulunur

İlaçlar, vitaminler, balık yağı, takviyeler ve bazı şekerlemeler.

Etikette neye bakmalı

"Bitkisel kapsül", "HPMC", "hipromelloz", "balık jelatini" ibaresine ya da helal logosuna bak. Eczacına sor: birçok ilacın tablet ya da bitkisel kapsül hali vardır. Alternatifi olmayan gerçek bir ilaç için birçok âlim, ihtiyaç sebebiyle jelatin kapsüle izin verir. İmamına danış.

Bu bir rehberdir, fetva değildir. Tarifler değişir. Bu yüzden etiketi kontrol et, helal sertifikasına bak, âlimlerin farklı görüşte olduğu konularda da bulunduğun yerdeki imama danış ya da Türkiye'den Diyanet'in Alo 190 hattını ara.

İlgili

Tüm içerikler ve E kodları

Namazı sıfırdan öğren

Revertly, yeni Müslümanlara abdesti ve beş vakit namazı adım adım, her kelimenin sesiyle birlikte öğretir. Ödeyemiyor musun? Ücretsiz kod iste