E322: lesitin

E322 (lesitin) helal mi?

Helal

Helal. Lesitin soyadan, ayçiçeğinden ya da kanoladan, bazen de yumurta sarısından elde edilir. Bunların hepsi helaldir.

"Helal", yasak bir kaynağın ve âlimler arasında gerçek bir ihtilafın olmadığı anlamına gelir. Ürünün geri kalanının da helal olması gerekir.

Nedir, nereden gelir

Lesitin, yağ ile suyun karışmasına yardım eden, yağa benzer doğal bir maddedir. Gıdalarda kullanılan lesitin soya fasulyesinden, ayçiçeği tohumundan ya da kanoladan sıkılarak, daha nadiren de yumurta sarısından elde edilir. İşin içinde domuz ya da kesilmiş bir hayvan yoktur.

Nerede bulunur

Çikolata, margarin, sürülebilir ürünler, bisküvi, ekmek, hazır toz karışımlar, bebek maması ve pişirme spreyleri.

Etikette neye bakmalı

Genellikle "soya lesitini", "ayçiçek lesitini" ya da "emülgatör (E322)" olarak yazılır. Helal açısından kontrol edilecek bir şey yok.

Bu bir rehberdir, fetva değildir. Tarifler değişir. Bu yüzden etiketi kontrol et, helal sertifikasına bak, âlimlerin farklı görüşte olduğu konularda da bulunduğun yerdeki imama danış ya da Türkiye'den Diyanet'in Alo 190 hattını ara.

İlgili

Tüm içerikler ve E kodları

Namazı sıfırdan öğren

Revertly, yeni Müslümanlara abdesti ve beş vakit namazı adım adım, her kelimenin sesiyle birlikte öğretir. Ödeyemiyor musun? Ücretsiz kod iste